Pagini

luni, 30 iunie 2014

Sange in scaun

De cele mai multe ori parintii se alarmeaza cand vad striuri de sange rosu aprins in scaun, insa cazurile in care este vorba de ceva grav sunt foarte rare. Daca in scaun nu sunt decat cateva striuri de sange, bebe ia in continuare in greutate, mananca bine si are o stare generala buna, atunci nu aveti de ce sa va ingrijorati.

Dresigur ca bebe trebuie investigat pentru a descoperi cauza. Intr-o prima faza medicul pediatru va poate indica sa ii administrati pre si pro-biotice micutului, asociat cu un tratament antidiareic (daca prezinta si simptome de diaree) si sa duceti la analize probe de scaun si in unele cazuri de urina.

In 90% din cazurile de scaune cu sange de culoare rosie de vina este alergia la proteina din laptele de vaca, fisuri anale sau polipi anali. Striurile de sange pot fi si negre insa asta inseamna ca e digerat si problema e undeva mai sus, nu la colon sau anus.

Daca bebe continua sa aiba striuri de sange in scaun este bine sa il duceti la un consult la chirurgie pediatrica. Acolo veti putea confirma sau infirma existenta unor fisuri sau polipi anali.

Ecografia este de cele mai multe ori inutila, dr. Stamate (specializat in ecografie pediatrica) mi-a spus ca in cazuri cu simptomatologii de genul asta nu s-a vazut nimic la ecografie, o singura data a vazut un polip de dimensiuni mari (cei mici nu se vad).

Este posibil ca medicul pediatru sa ii administreze din nou doza de vitamina k facuta la nastere (rolul ei este de a preveni hemoragiile digestive la bebei) si sa solicite analize de sange, pentru a vedea nivelul hemoglobinei.

Incercati sa eliminati complet din alimentatia voastra lactatele si produsele ce cotin lactate (daca suge la san), efectele nu se vor vedea imediat, ci poate dura chiar si 3-4 saptamani, asta ar trebui sa rezolve problema daca bebe e alergic la proteina din laptele de vaca. Pentru cei hraniti artificial sau mixt va fi mai dificil, deoarece laptele praf hidrolizat are un gust neplacut si cei mai multi bebelusi nu il accepta, in plus e si foarte scump (peste 100 lei cutia).
 
Nu uitati: multa rabdare si nu va panicati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu