Pagini

vineri, 2 mai 2014

Regimul alimentar in diareea sugarilor - retete

Bebe are diaree (stiu, un scenariu nefericit, dar se poate intampla), de cele mai multe ori episoadele diareice virale sau din cauza alimentara se pot remedia doar cu regim alimentar si probiotice, de altfel, chiar si in cazurile de infectii bacteriene sau parazitare, pe langa tratamentul indicat de medicul pediatru, bebe va trebui sa tina regim o perioada.
 
Daca bebe e foarte mic, intreruperea alimentatiei cu lapte este exclusa, asa ca singurele alimente care i se pot da (pe langa lapte) sunt: ceaiul de menta, apa de orez si supa de morcovi. Nu inlocuiti laptele cu unul delactozat sau hidrolizat decat la recomandarea medicului. Puteti incerca in schimb Humana HN (doar partial delactozat pentru o digestie usoara, contine fibre de banane, pentru baietelul meu a facut minuni) cate un pic inainte de masa la san (nu intrerupeti alaptarea!).
 
De asemenea e bine de stiut ca mamele care alapteaza trebuie sa tina si ele regim, sau macar sa nu consume alimente cu efecte laxative. Ceaiurile pentru sporirea lactatiei sunt laxative, la fel si pastilele(ex: Galafor).
 
Apa de orez - pentru sugari mai mici de 3 luni

Se spala bine 30 g de orez si se pun la fiert intr-n litru de apa, apoi se fierbe in clocot pana bobul incepe sa infloreasca. Se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara prin sita sau tifon. Boabele de orez se arunca. Penrtu apa de orez slaba se va completa cu apa fiarta pana la volumul initial (1 litru),

De curand am vazut pe internet retete ce contin zahar. Este de preferat sa nu indulciti apa de orez, zaharul poate provoaca diaree! Daca chiar trebuie sa o indulciti atinci folositi zaharina nu zahar.

Daca lui bebe nu ii place, puteti sa va mulgeti si sa o amestecati cu lapte de san, sau daca il alimentati artificial puteti prepara laptele praf cu apa de orez in loc de apa simpla.

Se poate pastra la frigider 24h.


Mucilagiu de orez - pentru sugari mai mari de 3 luni

Se spala bine 40-60 g de orez si se pun la fiert intr-n litru de apa, apoi se fierbe in clocot pana bobul se terciuieste. Dupa fierbere se paseaza orezul de 2 ori prin sita si se amesteca cu apa ce a ramas dupa fierbere.

Am aceleasi observatii referitoare la zahar ca la apa de orez.

Se poate pastra la frigider 24h.


Supa de morcovi Concentratie 30% - pentru sugarii sub 3 luni

Se iau 300 g de morcovi se curate bine (pentru a fierbe mai usor se taie rondele) se pun la fiert in 1 litru de apa, se lasa si se fierb bine la foc mic, pana cand morcovii pot fi pasati prin sita. Este de preferat sa nu adaugati apa in timpul fierberii. La final morcovii se paseaza prin sita si se amesteca cu apa in care au fiert, apoi adaugati apa fiarta pentru a completa pana la cantitatea initiala (1L).

In maxim 36 de ore va aparea asa-zisul scaun de morcovi (adica scaunul solid), acest lucru previne deshidratarea si ajuta la reglarea tranzitului. Supa de morcovi nu este recomandata pe perioade mai lungi de 1 saptamana, pentru prelungirea perioadei cereti sfatul medicului pediatru.

Se poate pastra la frigider 24 h.

Supa de morcovi Concentratie 50% - pentru sugarii peste 3 luni

Procedeul este acelasi ca la supa de morcovi de concentratie 30%, singura diferenta fiind cantitatea de morcovi: 500g la 1 litru apa.

Se poate pastra la frigider 24 h.


Orez pasat cu branza de vaci si mar copt - pentru bebelusi de la 5-6 luni

Pentru o portie de 200 grame sunt necesare: 100 g orez fiert in apa si pasat prin strecurtoare, 50 g branza proaspata de vaci, un mar copt la cuptor (intepati in prealabil  marul cu o furculita sau cu cutitul pentru a nu va exploda in cuptor). Se amesteca bine totul, se mai da o data prin blender, pentru a deveni omogen si pastos.

Puteti incerca si fara mar (daca bebe mananca) marul e pentru gust si are si el efect constipaiv (150g de orezi si 50 g branzica).

Sau putei incerca doar orez cu mar, fara branzica (daca lui bebe nu ii place branzica, sau daca nu are voie lactate: 130g orez + un mar copt)


Orez pasat cu branza de vaci si banana coapta - pentru bebelusi de la 6-7 luni.

100 g orez fiert pasatprin sita, 50 g branzica de vaci si 1/2 banana coapta (se curata de coaja si se pune in cuptor). Se amesteca bine totul, se mai da o data prin blender, pentru a deveni omogen si pastos.

Se poate si fara branzica (130 g orez + 1/2 banana coapta)

Pe period cat bebe are diaree, din categoria fructe sunt recomandate merele si bananele, dar nu crude, numai coapte.

Ah, era sa uit, pe perioada cat bebe are diaree, nu e bine sa introducem alimente noi, asa ca, daca nu ati incercat banana pana acum, mai bine ramaneti la reteta cu mar copt.

Carnita fiarta de pui cu morcov si orez - incepand cu 7-8 luni

Aveti nevoie de 50g (aprox 1 pulpa inferioara dezosata) de pulpa de pui fiarta separat cel putin 1 ora, 80 g orez fiert, 70 g morcov fiert. Se amesteca si se dau la blender (ca sa va fie mai usor taiati carnea de pui bucatele inainte sa o dati la blender). Apa in care au fiert fiecare se arunca.

Daca bebe e mofturos si nu ii plaae, incercati sa adaugati si mar copt.


Puteti mari cantitatile daca aveti un bebe mancacios, toate retetele le-am folosit cu success la baietelul meu mofturos (nu le manca cu mare placere, dar le manca) pofta buna si sanatate multa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu