Pagini

joi, 5 iunie 2014

Din categoria spargatorilor de mituri

Nu de putine ori mi s-a servit argumentul pro alaptare ca ar fi mai ieftina decat hranirea artificiala. Nimic mai fals. Da, alaptarea ofera multe avantaje atat mamei cat si copilului, insa costul nu este unul din ele, din punctul meu de vedere.
 
Avand atat experienta alimentarii artificiale, cat si pe cea a alaptatului exclusiv, va pot spune ca trebuie sa va asteptati la cheltuieli semnificative chiar daca alaptati. Nu doar laptele praf costa.
 
In primul rand veti avea nevoie de crema garmastan (aprox 20 lei tubul), eu consum cam un tub pe saptamana,deci un total de 80 de lei pe luna. Crema previne aparitia ranilor pe sani si va spun sincer ca nu as fi putut alapta fara ea (ma dor sfarcurile si daca ma ating din gresala cu proopul la dus). Apoi sunt tampoanele pentru sani (aprox 15 lei un pachet cu 30 de buc), eu folosesc 3 pachete pe luna deci un total de 45 de lei pe luna. Pana acum avem 125 lei pe luna, cam atat cheltuiam si cu schimbatul tetinelor si laptele praf.
 
In plus, alimentarea naturala la san accelereaza tranzitul intestinal al bebelusului, astfel ca folosesc un numar dublu de scutece si paturi absormante pentru schimbat, fapt ce compenseaza pentru sterilizatorul, biberoanele si pompa de san, de care am avut nevoie pentru alimentarea mixta, daca nu vor depasi aceste sume, avand in vedere ca alaptarea exclusiva e pe termen lung.
 
Alaptarea ramane cea mai benefica pentru bebe, nu icape indoiala, insa fiti pregatiti pentru cheltuieli semnificative chiar daca alaptati exclusiv. Strict din punct de vedere al costurilor, alaptarea mixta este cea mai dezavantajoasa, iar pentru cea artificiala si cea naturala costurile sunt  cam aceleasi.
 
Din pacate in ziua de astazi sa ai copii incepe sa devina un lux, ceea ce mi se pare foarte trist.
 
In incheiere voi cita o replica dintr-un serial, care mie imi place foarte mult si mi se pare ca se potriveste: "This is how the world changes: good people raising their children right". Asa ca dragii mei, faceti copii!
 

7 comentarii:

  1. Vezi ca exista tampoane de san (cred ca la Mother Care) din alea care se baga la masina de spalat. Eu asa am avut si am redus costurile drastic. De Garmastan n-am avut nevoie- so cost cutting:P, dar da...imi amintesc ca pampersi schimbam nonstop:))..credeam ca asa-i si pt bebeii alimentati cu lapte praf :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Vio, am si tampoane refolosibile, dar nu le-am suportat, ma dureau sfarcurile de la ele, super ca nu ai avut nevoie de garmastan, esti printre putinele fericite.
      Pt mine e foarte dureroasa fiecare alaptare, Radu nu prinde decat varful pentru ca ii vine prea mult lapte si se ineaca daca baga mai mult in gurita, de asta daca nu am grija fac rani, dar merita pentru puiul meu. Vlad facea caca de 2 ori pe zi cu alimentatie mixta. Radu face cam de 10-15 ori pe zi (si nu are diaree). Il schimb si in 5 minute are iar caca si uite asa se intampla sa il schimb chiar si de 5 ori intr-o ora :))

      Ștergere
  2. Ah, da, facea la fiecare alaptare..adica din 3 in 3 ore..ba chiar si mai des:))
    Adesea chiar in timpul alaptarii...si daca-l demufam de la san ca sa-l schimb urla pana la invinetire..:))
    Nasol cu ranile, stiu ca aveam o prietena care era tot o rana si o sangerare..:(
    Take care ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, si eu am avut probleme cu sanii la primul copil. Acum sunt mai norocoasă, am folosit doar in prima luna bepanthen iar tampoane pentru sani nu mi-au trebuit.Asa ca, pentru mine, alaptarea e ieftina si eficienta.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am inceput sa folosesc mai putin garmastan acum, sper sa fie mai bine cu timpul.

      Ștergere
  4. Am alaptat 2 ani si 6 luni si cateva zile:)). Am avut noroc, nu am avut probleme cu sanii, nu am folosit tampoane pentru sani si nici Garmastan. Garmastan am folosit insa inainte de a naste, asa imi zisese o prietena si am facut ca ea....nu stiu daca a avut legatura cu venitul laptelui sau nu.
    Stiu ca au fost luni cand era mica si parca statea non-stop la san, dar nu am renuntat la alaptart.
    Spor la alaptare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 2 ani si 6 luni, uau, bravo! Deocamdata ne descurcam si noi cu alaptatul, multumim pentru incurajare :)

      Ștergere