Pagini

duminică, 29 iunie 2014

O iubesti, dar nu faci caca.

E o vorba: "Mai bine mai tarziu decat niciodata" asa si eu cu blogul, am revenit pentru un update scurt, pentru ca piticii mei imi "mananca" tot timpul.
 
Bun, avem multe de recuperat la capitolul vesti: Vladut a inceput sa ceara la veceu (la olita nu facem pentru ca e urat), inca vorbim la persoana a II-a si a III-a, dar am inteles ca e normal pana la 3 ani, iar Radu isi ridica singur capul cand sta pe burtica, si-l tine binisor si il intoarce dintr-o parte in alta, urmareste jucariile cu privirea, are aproape 5 kg, iar pe 16 implineste 2 luni.
 
 
Va spun drept ca sunt foarte fericita ca Vlad cere la veceu. Cum sta treaba cu olita? M-am chinuit sa il fac sa stea pe ea, intr-o perioada chiar am reusit dar apoi m-am izbit de un refuz categoric. Stateam amandoi pe olita, puneam si ursuletul, il udam la fund si ii aratam ca ursuletul a facut pipi, il lasam pe el sa il stearga la fundulet, aveam o gramada de jocuri cu olita si tot degeaba, asa ca l-am lasat in pace, pana cand, intr-o zi l-am intrebat daca nu face un pipi la olita si mi-a spus ca e urat la olita si vrea la veceu. L-am dus, a facut si de atunci nu i-am mai pus pampers ziua, s-a intamplat foarte repede, totul a venit de la el, cand a fost pregatit a cerut singur.
 
Vlad are deja 2 ani si 4 luni si a inceput sa vorbeasca binisor de la 1 an si jumatate, doar ca vorbeste despre el la persoana a II-a si a III-a. Incepusem sa ma ingrijorez pentru ca noi il corectam mereu si tot asa vorbeste, in schimb, cand se joaca vorbeste corect o masinuta ii spune celeilalte :"eu ma duc la reparatie, vii si tu?" Asa am ajuns si la psiholog, acolo am fost asigurata ca totul e ok si ca e normal sa vorbeasca asa pana la 3 ani.
 
 
Apropo de vorbitul la persoana a II-a si a III-a, vreau sa va povestesc cum m-a lasat iar cu gura cascata prichindelul meu.
 
Intr-o zi am icercat si eu varianta santaj emotional, pe care parintii si bunicii mi-o aplicau cu success cand eram mica. Avem probleme cu constipatia si Vlad nu vroia sa faca treaba mare, asa ca i-am spus asa "Hai te rog frumos fa unul pentru mama, nu o iubesti tu pe mami?". El a stat un pic, s-a gandit si mi-a raspuns:"o iubesti, da nu faci caca". Eu nu le-am raspuns niciodata asa parintilor mei, inghiteam in sec de fiecare data si faceam ce mi se cerea. Inca o data mi-a demonstrat ca gandeste singur si e capabil sa se faca auzit, am fost mandra de el, de fapt sunt tot timpul mandra de el :))
 
Acum, la al doilea copil intrebarile de genul: cat trebuie sa suga la san? sau ce tetina sa folosesc? de cate ori ar trebui sa faca caca? oare mananca destul? etc mi se par atat de inutile si ma bucur ca nu isi mai gasesc locul printre gandurile mele. Intrebarile astea m-au stresat groaznic la primul copil si m-au facut sa exagerez din multe puncte de vedere.
 
Gata, atat am apucat sa scriu, acum imi reiau atributiile de mama cu norma dubla :))
 

5 comentarii:

  1. IUlia a facut la olita dupa ce am pus-o sa-si aleaga singura olita, dar nu mai stiu ce vasta avea, cam un an si 9 luni, oricum pana in 2 ani, si-a ales o olita masinuta si am scapat de pemp.
    MA bucur ca nu mai ai sters cu alaptat, mancat si altele.....care pe mine la Iulia m-au facut sa fiu nebuna in cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a invatat destul de repede, cei din gasca noastra au varste apropiate (si mai mari si mai mici ca Vladut cu cateva luni) si toti au inceput cam in aceeasi perioada sa faca la olita/veceu: cam in jurul varstei de 2 ani si 3 - 4 luni

      Ștergere
  2. Ce a crescut Radu! :) Seamana tot mai mult cu Vlad. Chiar am aflat si eu despre vorbitul la persoana a treia recent, la un seminar pentru parinti. Si la fel ni s-a spus ca trece pana la 3 ani, cand copilul isi constientizeaza propria persoana.
    Iti doresc mult spor cu cei doi baietei, sper sa gasesti timp si pentru blog si sa ne mai dai vesti despre ei. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumiim Raluca, sa stii ca nu e asa greu cu 2, cu conditia ca cel mare sa vorbeasca, sa va puteti intelege cat de cat. Copiii care nu vorbesc de obicei tipa cand vor sa spuna ceva si daca tipa si plang amandoi obosesti psihic, nu neaparat fizic. Eu zic sa te gandesti si la un al doilea copil, e mult mai frumos de cand suntem mai multi :)

      Ștergere
  3. Si Andrei inca vb la pers a 2-a, stiam ca-i ok ca am sot psiholog:) si d-aia am stat calma...
    Felicitari lui Vlad pentru wc. Noi dupa vacanta am renuntat total la pampers, adica si pe timp de somn. Me-happy!!! :)
    (Andrei intre 2ani- 2ani si 7 luni a purtat pampers doar la somn, in restul timpului chiloti normali...si abia asteptam sa scap de ei si pe noapte. Si, de fapt, cred ca el era pregatit de mult timp...mie mi-era teama..eu amanam...).

    RăspundețiȘtergere