Pagini

miercuri, 21 ianuarie 2015

Ce este un hemangiom?

Hemangioamele sunt tumori ale vaselor de sange. Suna drastic, dar nu e cazul sa ne imacientam, pana la urma si alunitele de pe piele sunt tot tumori. Radu s-a nascut cu un astfel de hemangiom pe piciorus, asa ca m-am interesat sa vad daca sunt periculoase.

Cand apar hemangioamele?
De cele mai multe ori acestea apar la cateva ore sau zile dupa nastere.

Cum recunoastem un hemangiom?
Sunt pete de culoare rosie de diferite forme uneori plate, alteori proeminente. Hemangiomul lui Radu arata ca niste vase de sange foarte ingrosate, proeminente (diferite de marmoreala fiziologica a nou nascutilor).

Ce trebuie sa stim despre hemangioame?
In primul rand ele insele nu sunt periculoase. In cazuri rare hemangioamele pot fi periculoare datorita localizarii lor, sangereaza sau pot fi un semn ca exista si alte malformatii la nivel cardiac sau nervos, de aceea, daca medicul considera necesar, va recomanda investigatii suplimentare. Noi am facut de exemplu ecografie de cord (pentru ca pediatra auzise un suflu la inimioara, in plus bebe e si foarte marmorat), pentru a ne asigura ca totul e in regula.

Ce trebuie sa facem?
Monitorizam hemangioamele (schimbarea formei sau marirea dimensiunii) si apelam la un dermatolog pentru evaluare. Majoritatea nu necesita tratament si dispar sau se estompeaza pana la varsta de 10 ani (unele hemangioame nu dispar niciodata). In unele cazuri insa, la recomandarea medicului specialist bebe ar putea fi supus corticoterapiei, laserterapiei sau indepartarea chirurgicala a hemangioamelor.

Asadar nu va panicati! Hemangioamele sunt frecvente in cazul bebelusilor (apar la peste 10% din nou nascuti) si in majoritatea cazurilor inofensive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu