Pagini

marți, 6 mai 2014

Incepatori la pasta de modelat (plastilina)

Initierea in arta: pasta modelatoare episodul unu (e vorba de plastilina, dar asa cum portocaliul mai nou e orange, stewardesa a devenit insotitoare de bord, iar secretara assistant manager, tot asa si plastelina a devenit pasta modelatoare). Oricum s-ar numi, noua ne place :) Oare punem prea mare pret pe titulatura?

Dupa ce am testat acuarelele, din motive lesne de inteles, am revenit la plastilina. Desi initial Vladut nu dorea sa puna manuta, spunea ca este scarbos, l-am incurajat si acum il pun sa bage degetelele in ea sa faca "cuib" la pasarele, sa puna singur oua in cuib, mere in pomi, ochii animalelor, sa faca bilute si cerculete si asta il incanta.

Cu alte cuvinte: "mami: peste", "mami: tort", "mami facem cuib la pasarele" si mami se conformeaza si modeleaza. Nu am renuntat de tot la acuarele, doar ca le folosim mai rar (cateodata nu imi vine usor sa le curat).
 
Prima oara a spus cuvantul "scarbos" cand i-am adus melc si l-am invatat sa puna manuta sa vada cu intra inapoi in cochilie, pe asta am inteles-o, cu plastelina nu prea, pentru ca mai si miroase a martipan, initial imi era teama sa nu fie tentat sa o manance, dar nu a fost. Cand mai facem torturi, prajituri, paine, sau alte produse comestibile din plastilina ne prefacem amandoi ca le mancam. Le taiem, le punem pe farfurie, dar a inteles  ca nu e mancare adevarata (de vreo 2 ori a uitat si a dat sa bage in gurita, dar cum a atins plastilina cu limba, gustul i-a amintit ca nu se mananca (apoi si eu), nu a fost nevoie sa insist, sau sa i-o scot eu din gurita).
 

 
Initial nu prea stiam ce sa fac cu ea si ieseau niste chestii, sa le spunem abstracte, dar dupa cateva "sedinte" ideile au inceput sa vina, am capatat dexteritate si pot sa fac lucruri care seamana cat de cat a ceva (pesti, barci, pasarele, torturi, paste, paine, palarii etc.). Inca suntem la capitolul incepatori, sper sa trecem si la mici scenarii in curand. As vrea sa faca si el propriile creatii si sa imi spuna ce reprezinta, asa cum face cand scrie sau deseneaza, dar presupun ca e inca prea devreme.
 
Nu o fac pe victima, m-ati prins, imi place sa ma joc cu plastilina (de fapt, cred ca imi place sa ma joc cu orice jucarie a lui Vladut), mai ales ca pe vremea mea plastilina se faramita, o frecam jumatate de ora sa se inmoaie si mirosea si a picioare nespalate :)).
 
 
In poze sunt creatiile noastre, nu folosim mai mult de 3-4 culori deoarece se intaresc repede si deschidem maxim 4 odata. Apropo de asta, mi-ati putea recomanda si mie o plastilina care se intareste mai greu? Nu de alta, dar deja ne costa mai mult decat as dori sa aloc acestui produs :)) Formele le pastram, evident, dar tot mi se pare  cam costisitor inlocuitul pastei.

4 comentarii:

  1. He he... cu plastiline din acestea ne jucam si noi dar nici Vladutul nostru nu e foarte creativ de unul singur. Se plictiseste repede de modelat, trece la culori, desene sau pictat cu acuarele... dupa care, aproape la fel de repede, se intoarce la dragostea lui: masinutele de pompieri :)
    Cu apreciere pentru blog,
    Tina
    Referitor la plastiline mai de calitate... nu stiu daca chiar e diferenta ele. Am folosit diverse tipuri si tot la fel de usor se intaresc... cele in cutiute mai mari cu capac, parca raman mai multa vreme moi. Probabil faptul ca le inchidem inapoi cu capac (dupa ce ne jucam cu ele evident), face sa nu se usuce asa de repede.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tina, iti multumim pentru vizita, in cutiuta am luat si noi. Eu incep sa ma plictisesc de plastilina, deja avem cate 2-3 reprise pe zi de modelat, cere plastilina mai des decat tableta :))) Dintre masini si utilaje noi preferam excavatorul, te mai asteptam cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tableta inca nu i-am dat pe mana, ca sigur nu ar mai fi vrut sa faca altceva. Intr-o zi, la gradi, s-a jucat vreme de 2-3 minutele impreuna cu alt copilas pe o tableta si dupa ce l-am imbracat si am zis sa plecam in parc, nu mai voia... Mai avea putin si izbucnea in plans, ar fi stat toata ziua cu tableta.
    Excavatorul e plimbat si el destul de des pe la parc la nisip si pietricele dar tot masinutele de pompieri raman favorite. Pe locul doi ar fi tramvaiul rosu. :)
    Cu drag revin si eu... :)
    Tina

    RăspundețiȘtergere
  4. Si bine ai facut ca nu I-ai dat tablet, mi-o mai cere si acum, dar e destul de intelegator si nu o primeste mai mult de 30 de minute pe zi. Nici eu nu I-as fi dat-o, dar l-am lasat cu tati intr-o zi si l-am gasit epuizat pe canapea, iar pe fii-su cu tablet in mana, pe jumatate hipnotizat de filmuletele cu el, in celalalt colt al canapelei :))

    RăspundețiȘtergere