Pagini

luni, 31 martie 2014

Igiena orala a copiilor de pana la 2 ani

Ieri, in Cora, in timp ce raspundeam provocarii de a alege, din "doar" cateva zeci de modele, o periuta de dinti pentru Vlad, o tanara evident motivata de faptul ca va salva dantura copiilor din Romania, imi inmaneaza un pliant: Campionatul National de Periaj.
 
Nu refuz niciodata pliante, din dorinta de a-i ajuta pe cei care le distribuie (o munca ce consuma foarte mult timp si platita foarte prost ).
 
Ajunsa acasa gasesc in geanta pliantul si intru de curiozitate pe adresa web indicata in pliant: www.zambesteromania.ro.
 
1. Igeiena orala si sarcina
 
  • 18% din naşterile premature sunt atribuite unei igiene orale precare a mamei;
  • Femeile însărcinate care prezintă probleme de sănătate orală sunt predispuse la un risc de şapte ori mai mare de a naşte prematur, de a naşte un bebeluş cu o greutate mică, de a avea contracţii prematur sau chiar de a descoperi o infecţie a nou născutului;
  • Copiii mamelor cu sănătate orală precară prezintă un risc de cinci ori mai mare de a avea probleme de sănătate orală.
 
"Children Now - Oral Health Access Council, 2007"
 
Un pic imi vine greu sa cred ca nasterea prematura are vreo legatura cu igiena orala, poate doar prin prisma faptului ca femeile care neglijaza igiena orala se neglijaza in general, asa incat nu au grija de ele in timpul sarcinii, nu sunt expert, dar statisticile trebuie nuantate si interpretate in functie de mai multi factori, nu doar de esantion.
 
Nu neg ca igiena orala este importanta in timpul sarcinii, mai ales la nivelul gingiilor, spre exemplu eu fac zilnic injectii cu anticoagulante si din cauza asta imi sangereaza foarte tare gingiile, prin urmare pot face foarte usor gingivita sau chiar parodontoza.
 
2. Cand incepem sa spalam bebelusul in gurita?
 
Pe site-ul campaniei se recomanda curatarea limbii si gingiilor sugarului, cu un tifon umezit, dupa fiecare masa, inca din primele zile de viata. 
 
Eu am inceput igiena orala a bebelusului, pe la 2 luni. Medicul pediatru mi-a recomandat sa incep sa il spal in gurita pe la 3 luni, chiar daca nu i-au dat dintii, cu apa plata (apa de la robinet din Romania are giardia si probabil si alti paraziti) si pasta de dinti fara fluor. La inceput il spalam doar o data pe zi (seara) apoi am inceput sa il spal de 2 ori.
 
Exista in farmacii un dispozitiv special pentru curatarea gingiilor, care se pune pe deget (cred ca din silicon, ca tetinele) si puteti curata si masa gingiile sugarului cu sau fara pasta de dinti.
 
3. Ce produse folosim pentru igiena orala a bebelusului?
 
  •  o periuta de dinti sau dispozitiv pentru curatarea gingiilor, adecvata/t varstei si necesitatilor bebelusului.
  • pasta de dinti speciala pentru copii sub 2 ani (fara fluor sau cu continut de fluor foarte mic). Fluorul poate afecta cresterea si dezvoltarea copilului.
 
4. Obiceiuri daunatoare 
 
As vrea sa mentionez ca nu numai igiena orala este esentiala pentru sanatatea orala a copilului nostru, ci si eliminarea pe cat posibil, a proastelor obiceiuri ale copiilor mici: suptul suzetei, bautul laptelui cu biberon si tetina pana la o varsta inaintata, suptul degetului sau diferitelor materiale (paturica, body, carpe) etc.
 
  • sunt convinsa ca ati auzit de asa-numitele "carii de tetina". Este cunoscut faptul ca bautul cu tetina sau suptul suzetei sunt obiceiuri daunatoare care favorizeaza aparitia cariilor la dintii de lapte. Ceea ce insa nu multi parinti cunosc, este faptul ca aceste carii pot duce la acumulari de puroi la nivelul gingiilor sau chiar in canalele dintilor (foarte dureroase), care vor trebui drenate chirurgical, iar pentru aceste interventii, la copii se foloseste  de regula anestezia generala (cunoastem cu totii riscurile anesteziei generale). Asadar, incercati si insistati sa il ajutati pe bebe sa renunte la suzeta si tetina cat mai repede. Da, dintii de lapte se schimba, insa exista si complicatii urate cauzate de banalele carii.
  • obiceiurile de supt (ca degetul, sau paturica) sunt si ele de evitat deoarece pot duce la strambarea danturii. Ulterior dantura se va indrepta foarte greu (procesul poate dura ani de zile si este foarte costisitor).

Acestea fiind zise,  campania are si un concurs, ce se desfasoara in perioada 20 martie - 20 aprilie 2014, tot ce trebuie sa faceti este sa incarcati un film sau o poza cu copilul vostru spalandu-se pe dinti si puteti castiga (conform pliantului), o excursie la Disneyland.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu