Pagini

joi, 17 aprilie 2014

Viena - o destinatie mereu potrivita pentru familiile cu copii

Viena va ramane mereu in sufletul meu. Un oras micut dar atat de frumos, prietenos si artistic, incat nu numai ca m-as intoarce acolo oricand, cu drag, ci chiar as locui acolo. De fiecare data cand vizitez locuri noi imi place sa le iau pulsul, sa simt oamenii si stilul lor de viata, sa ma las imbatata de miresmele locale si ametita de forfota si agitatia din zonele aglomerate. La finalul fiecarei vacante imi pun mereu aceeasi intrebare: mi s-ar potrivi locul asta? As putea trai aici?

Ei bine, raspunsul meu pentru Viena este DA. Daca nu ati vizitat acest oras inca, va sfatuiesc sa o faceti si nu veti regreta. Este o destinatie urbana mai mult decat potrivita si pentru familiile cu copii si pentru o vacanta romantica in doi, insa nu as da acolo o petrecere a burlacilor (nu e locul potrivit pentru distractie, pentru asta avem Praga :) )

Avantajele pentru familiile cu copii ar fi urmatoarele:

1. Preturi accesibile la alimente si mancare foarte buna, puteti intra in orice bistro sau restaurant cu incredere, veti fi intampinati de un personal cu maniere deosebite si mancare gustoasa.
 
2. Este aproape, deci puteti merge atat cu masina cat si cu trenul.
 
3. Ofera o gama larga de activitati pentru copii: Gradina Zoologica este extraordinara, Muzeul Palat Schonbrunn include si un muzeu pentru copii unde acestia se pot juca si pot fi imbracati in diferite personaje, tot aici veti gasi si expozitia de calesti imperiale si niste gradini superbe unde puteti asista la apfelstrudel show, palatal lui Sissi (Hofburg, unde ii veti putea admira obiectele personale, descoperi stilul ei de viata si savura in acelasi timp povestea intriganta si trista a imparatesei), exista si un acvariu si sa nu uitam de parcul de distractii Prater (incercati sa nu va cazati in zona parcului de distractii sau sa va plimbati pe acolo noaptea, e singura zona care mi s-a parut periculoasa din Viena), mai avem si Haus der Musik, un muzeu putin altfel al muzicii, unde veti descoperi o simulare a zgomotelor pe care bebe le aude in burtica, multe jocuri interesante si veti putea chiar incerca rolul de dirijor.
 
4. O gama larga de activitati pentru o zi romantica perfecta: puteti incepe prin vizitarea expozitiei de fluturi (smeterling haus), apoi cu muzeul Albertina (o colectie privata de tablouri originale Picaso, ocazional si alti artisti precum Monet, Durer, Rubens, Michelangelo), un pranz romantic, cele 2 palate amintite mai sus, un spectacol la renumita opera din Viena (e un must) si pentru final recomand o cina sau un strudel cu mere in Donauturm (un restaurant la inaltime, in varful unui turn de observatie, respaurantul se invarte foarte, incet incat veti observa doar ca s-a schimbat privelistea in timp ce mancati)
 
Orasul e plin de alte muzee (precum cel de istorie, de stiinte naturale, muzeul de tehnologie etc) iar seara strazile pietonale centrale se umplu de artisti care fac demonstratii: muzica si dansuri aborigene, muzica clasica, animatori costumati etc. Majoritatea bistrourilor sunt intime si placute, oameni foarte politicosi. Un oras preponderent cultural si civilizat.
 
In apropierea orasului exista si un outlet Parndorf unde puteti gasi reduceri substantiale la haine si parfumuri renumite (din Viena puteti ajunge cu un autobuz care va lasa chiar in parcarea outletului ).
 
Targul de Craciun din Viena e si el spectaculos si din pacate biletele la concertul de anul nou sunt aproape imposibil de obtinut deoarece se vand pe baza de tombola, datorita numarului exorbitant de solicitari.
 
Preturile la hoteluri sunt accesibile, iar conditiile mult mai bune decat in alte orase (precum Barcelona, sau Paris), in plus orasul e foarte mic si nu aveti de ce sa va cazati in centru.
 
Nu am ce sa va spun mai mult, trebuie sa vedeti cu ochii vostri.
 
Sursa fotografiei.

7 comentarii:

  1. Si pentru mine Viena este un oras de suflet, am fost acolo de mai multe ori, dar inainte de bebe. Chiar ne gandeam ca este o alternativa buna pentru mers in calatorie cu bebe, pentru ca este aproape si este un loc prietenos cu turistii. Dar asteptam sa mai creasca putin, sa inteleaga ce vede acolo. :) Sunt foarte inspirate listele de obiective, sper sa le testam la un moment dat intr-o calatorie in trei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca le-ai gasit utile si astea sunt doar o parte :)

    RăspundețiȘtergere
  3. In comparatie cu ce ....e Viena un oras mic?
    In general aici toate muzeele au cate un loc destinat copiilor, de exemplu la Muzeul Tehnicii sunt 2 locuri de joaca. In topul preferintelor Iuliei :Acvariul , Zoom-un loc cu ateliere pentru copii, Muzeul Tehnicii, Muzeul St Naturii si parcurile, Viena are foarte multe parcuri cu locuri de joaca. NU am fost inca la Casa Muzicii, dar daca tu zici ca e interesanta, o sa mergem. Langa Viena e si un SCS-ul , un mall mare cu multe magazine, dar eu in general prefer Mariahilferstrasse.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vroiam sa spun ca nu ma asteptam sa gasesc atatea lucruri de facut si de vazut in Viena, comparativ cu suprafata obiectivele mi s-au parut foarte, foarte multe (ca suprafata si populatie mi s-a parut cam cat Bucurestiul). Oricum au contribuit si localizarea obiectivelor, care au fost aproape unul de celalalt si transportul in comun (care iarasi mi s-a parut eficient si foarte bine pus la punct, curat, civilizat, lucru care nu il pot spunde despre Paris, unde oricum trebuia sa mergem cate o ora cel putin cu transportul in comun pentru fiecare obiectiv) Noua ne-a placut la Casa Muzicii, sper sa va placa si voua :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa mergem si noi in vara la Casa Muzicii, sigur o sa-i placa IUliei mai ales ca acum face pian.
    Eu stau in Pitesti, iti dai seama ca Viena noua ne ofera foarte multe activitati ..sper sa reusim sa ne mutam definitiv in Viena.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci si pe voi v-a cucerit :) Pai multa bafta atunci, sa va mutati cat mai curand!

    RăspundețiȘtergere
  7. M-as muta in Viena si maine de as avea posibilitatea (financiara desigur)... Mi-a placut mult Palatul Schonbrunn cu gradinile pline de culoare, gradina zoo... Imi aduc aminte ca nu ma saturam privind si facand poze. M-as reintoarce oricand fie si numai pentru a revedea toate cate sunt...

    Cu drag,
    Tina

    RăspundețiȘtergere