Pagini

marți, 15 aprilie 2014

La ce varsta introducem perna in timpul somnului?

Pe la un an si jumatate, cand a inceput sa se catere la noi in pat, Vladut a facut cunostinta cu perna si am observant ca ii place. Ii dadeam perna doar la somnul de dupa-amiaza pentru ca stiam ca exista riscul deformarii coloanei. Acum, de cand l-am mutat in patul mare i-am lasat fara sa imi dau seama perna si pe timpul noptii (cam de vreo 4-5 zile).
 
Cand  mi-am dat seama, m-am documentat si ma gandesc sa i-o scot macar pana la 3 ani, dar odata ce a gustat din fructul oprit nu stiu daca ne mai putem intoarce la vechiurile obiceiuri :(
 
La ce varsta introducem perna in timpul somnului?
 
Specialistii spun ca pana la varsta de 2 ani copiii nu au nevoie de perna. In plus, ei nu vor sti ce pierd daca nu le aratati, nu isi vor dori perna daca nu stiu ce este.
 
Chiar si dupa implinirea varstei de 2 ani, medicii recomanda somnul copiilor fara pernuta, daca acestia dorm bine fara ea, prin urmare nu ar trebui sa ne grabim cu utilizarea ei.
 
Un alt indiciu (in afara varstei)  dupa care ne putem ghida pentru alegerea momentului introducerii pernei este cel al perioadei cand se face mutarea din patul de bebelus in patul normal. Explicatia ar fi ca daca bebe e suficient de dezvoltat sa nu cada din pat, este suficient de dezvoltat si pentru a nu se sufoca in perna.
 
De ce suntem tentati sa folosim o pernuta pentru copilul nostru?  
 
Pentru ca ni se pare ca folosind-o, bebe va avea un somn mai odihnitor si confortabil, in plus, atunci cand e racit, folosirea pernei usureaza respiratia si previne infundarea nasului in timpul somnului. De cele mai multe ori parintii introduce perna, fara ca bebe sa isi fi manifestat dorinta de a o folosi.
 
Care sunt riscurile folosirii pernei la bebelusi si copiii mici?
 
Alegerea momentului in care incepem sa folosim pernuta este foarte importanta tocmai pentru ca pana la un anumit grad de dezvoltare, folosirea acesteia poate avea efecte negative asupra sanatatii copilului.
 
Un prim risc ar fi cel de sufocare in timpul somnului, insa acesta este inlaturat odata ce bebe poate sta in fund si se poate intoarce de pe o parte pe alta.
 
Cel de-al doilea risc, este posibilitatea modificarii posturii coloanei, fapt ce va fi observant cu usurinta (teoretic) de medicii pediatrii cu ocazia controalelor periodice.
 
De ce majoritatea seturilor de lenjerie pentru patut includ si perna?
 
Pe asta nu am inteles-o niciodata, de ce contin seturile de bebelusi perne si pilote, din moment ce folosirea lor incepe sa fie permisa in momentul mutarii copilului in pat normal? Prin urmare pilota nu o veti putea folosi niciodata deoarece va fi prea mica pentru un pat normal.
 
Ce nu inteleg defapt este de ce se permite productia de perne si pilote pentru bebelusi din moment ce sunt contraindicate de toti medicii pediatri? La fel si cu premergatoarele (mai putin cele de impins, fara scaunel/support pentru fundulet) si majoritatea port bebe-urilor, care sunt contraindicate de medicii ortopezi . Daca sunt asa daunatoare de ce se fabrica si se vand pe banda rulanta? Mai ales ca vorbim de sanatatea bebelusilor!
 
De cand sunt  mamica mi-au atras atentia o gramada de jucarii periculoase, sau scaunele de masa (cele accesibile ca pret se clatina numai cand pui mana pe ele, nu vreau sa stiu ce se intampla cu un copil care se mai si zbate in timpul mesei, cunosc un caz in care bebe s-a rasturnat cu tot cu scaun pe gresie in bucatarie si s-a lovit urat de tot la cap, stiti ca sunt totusi destul de inalte), se presupune ca mai ales produsele pentru bebelusi sunt facute dupa anumite standarde de siguranta si testate si atunci ma intreb cum de scrie pe aceste produse ca sunt conforme cu standardele de singuranta, cum se permite vanzarea lor daca nu sunt sigure pentru bebelusi?
 
Sursa fotografiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu